szavakkalandja

szavakkalandja

batyu

2018. május 19. - zsöszö
nekem:

boldogult gyerekkoromban nővéremmel titkos álneveken szólítgattuk egymást: ő volt "odú" - be kell valljam, ez már a feledés homályába vész, honnan is eredhetett.

dsc06321.JPG

én pedig "batyu", no, ennek származását nehéz lenne feledni, hiszen a legendás, immáron klasszikusnak számító (remélem, az iróniát azért érezni...), egykor szépreményű Take That örökzöld slágerének hangzása ihlette:

"everything changes batyuu"

eredet:

Vitatott eredetű.1. Belső keletkezésű, egy fiktív tövű származékszó szófajváltása. Főnevesült
folyamatos melléknévi igenévi képzővel szigorú, szomorú stb. A szótő a bugyol, bugyolál, bugyor és a bonyolít szócsaládjával is összefüggésben áll. – 2. Szlovák jövevényszó: batoh ’köteg, tarisznya’ [< szláv *batъ ’bot, pálca, bunkó(sbot), dorong’].. Lásd még: óe. szl. batogъ ’bot, pálca;ostor, korbács’szb. (e. szb.) batogъ ’korbács’;or. бaтoг ’bot, pálca, bunkó(sbot), dorong’; stb. A ’köteg és bot, pálca’ jelentések között egy metonimikus összefüggés áll fenn: a vándorok a batyujukat ugyanis egy botra kötve cipelik. – A szlovák szónak a magyarból való származtatása a szláv szó széles körű elterjedtsége miatt nem meggyőző.1.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakkalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr4013979092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása