szavakkalandja

szavakkalandja

csízió

2018. május 27. - zsöszö
nekem:

nahát! én ezt már korábban megnéztem, de totál kiment a fejemből.. na ez pl. egy meglepő és  mulatságos fordulat, hogy honnan is származik. lássuk is:

eredet:

J: 1. 1538 e. ’versbe szedett ünnepnaptár; 2. 1600 k. ’népszerű-tudományos leírás; 3. 1799/ ’álmoskönyv | jóskönyv; 4. 1898 ’diákfurfang | idegen nyelvű szöveg kész fordítása;
Latin (k.) jövevényszó. ⊗ Lat. (k.) cisio: ’24 hexameter az állandó ünnepek és a naptári szentek
neveivel’ [< lat. (e.) Circumcisio Domini ’Jézus körülmetélésének ünnepnapja, újév napja’; ezzel a nappal
kezdődik az ünnepnapok felsorolása].. – A szó eleji cs palatalizációval a magyarban keletkezett. Az első változat hangzóközi zs hangjának kiejtéséhez vö.: bazsalikom stb.; A z-s alakhoz vö.: bazilika stb. A 2., 3. jelentés a kétféle, azaz a hétköznapi és ünnepi kalendárium keveredésén alapul. A 4. jelentéshez vö.: érti a csíziót ’jól eligazodik, kiismeri magát vmiben 〈furfangos, ravasz ember〉’ (1892 (Nyr. 21: 188), tulajdonképpen ’ért a naptárszámításhoz, eligazodik a naptárban.’ 1.

dsc03430.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakkalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr2014006328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása